Samtaletilbud - tro og livssyn

Sykehuset ønsker å gi en helhetlig omsorg til pasienter og pårørende. Livssynsrelaterte og eksistensielle spørsmål knyttet til sykdom skal møtes med oppmerksomhet, kunnskap og respekt. 

Sykehusprestene står til disposisjon for alle pasienter og pårørende, inneliggende og dagpasienter. Prestetjenesten formidler også kontakt til egen hjemmemenighet der dette er ønskelig. Sykehuset har også avtale med samtalepartnere fra andre tros-og livssynssamfunn.

Ta kontakt med sykehusets personale for nærmere avtale.

NYE SAMTALEPARTNERE FOR TRO OG LIVSSYN

I sykehusets Verdibrev står det:

«Livssynsrelaterte og eksistensielle spørsmål knyttet til sykdom og lidelse hos pasientene, ønsker sykehuset å møte på en spesielt god måte, med oppmerksomhet, kunnskap og respekt.»

Ut fra perspektivet om likeverdige helsetjenester og som et supplement til Prestetjenesten, har Lovisenberg Diakonale Sykehus tidligere hatt en avtale med Oslo Universitetssykehus om tjenester fra Samtalepartnerne for ulike tro og livssyn. Avtalen opphørte ved årsskiftet.

Det er derfor med glede vi nå kan informere om at LDS har gjort avtale med tre faglig kompetente samtalepartnere. De har alle erfaring med å samtale med mennesker i en sårbar situasjon og tilbyr støttende samtaler, religiøs eller livssynsmessig veiledning og kan utføre ritualer. Samtalepartnerne har signert sykehusets taushetserklæring.

 Ansatte på sykehuset bestiller samtalepartner til pasienter eller pårørende ved å ringe prestenes vakttelefon 23 22 64 03 som formilder behovet videre.

 

Her er våre tre nye medarbeidere:

Djamel Selhi, muslimsk samtalepartner:

Jeg vært aktiv i Rabita-moskeen i hele mitt voksne liv, og har studert lederskap, etikk og samtalepraksis på Teologisk Fakultet, UiO.

Norge blir mer og mer mangfoldig, og det er viktig for meg å bidra til at muslimske samtalepartnere blir et varig tilbud for pasienter med muslimske bakgrunn. Jeg har bred erfaring med å hjelpe mennesker som har det vanskelig. Skjer det noe, som død, livskriser eller sykdom, er det mange som har behov for noen å snakke med og som kan dekke både det åndelige og det eksistensielle behovet ditt.

 

Rania Al-Nahi, muslimsk samtalepartner

Jeg er utdannet innen master i lederskap, etikk og samtalepraksis ved Det teologiske fakultet, UiO. Fra før har jeg en utdannelse innen statsvitenskap, menneskerettigheter og flerkulturell forståelse, krig og konfliktstudier. Jeg har både faglig og personlig engasjement i hvordan kultur og religion møtes i helse og omsorgstjenester, og har holdt utallige foredrag om det for helsepersonell. 

I dag lever vi i et mangfoldig samfunn der tro- og livssyn er en viktig åndelig og eksistensiell plattform for mange. Dette bør gjenspeiles i helsevesenet. Derfor mener jeg at det er viktig at pasient og pårørende blir møtt på deres premisser ved å tilby åndelig og eksistensielle omsorg. Det kan være til hjelp å få snakke med noen som forstår din kultur eller religion. Det mener jeg er en av oppskriftene på god helse og likeverdig helsetjeneste.

 

Vigdis Ekeberg, humanistisk samtalepartner

Jeg har tidligere jobbet som samtalepartner på OUS. Jeg har erfaring med dialog med både enkeltpersoner og grupper, og har en bred utdannelse innen filosofi, blant annet en spesialisering i dialogisk praksis gjennom min utdannelse som filosofisk praktiker. Jeg dyrker den gode samtalen, noe som også innebærer å være en god lytter, og jeg opplever det som meningsfylt å kunne bidra med noe for andre. Jeg søker å åpne opp et raust rom for samtaler om livet gjennom å skape en trygg og avslappet atmosfære.

 

Du kan se en kort infofilm fra Samarbeidsrådet for tros- og livssyn og OUS her.

STL og OUS logoer